Suheyr Hussein Abdi: ET SKRITT I RIKTIG RETNING!

0
259

17 år gammel, svært samfunnsengasjert jente som går på Elvebakken VGS. Brenner for en bedre hverdag for alle og et samhold i det store mangfoldet vi har i verden. Hjertesaker er bla. kvinners rettigheter, utdanning og flyktninger. 


Forrige uke hadde Somalia et presidentvalg. Det var 24 kandidater for president tittelen og somaliere over hele verden var spent på hvordan utfallet av valget ville bli. Den 8. februar ble Mohamed Abdullahi Mohamed, bedre kjent som Farmaajo, president.

Farmaajo var folkets favoritt gjennom hele presidentløpet og vant over forgjengerne Hassan Sheikh Mohamud og Sharif Sheikh Ahmed. Endelig ble det valgt en president som ikke har skjulte, uærlige agendaer eller som hadde korrupte medsammensvorne. Endelig kan det somaliske folket se lys i tunnelen og ha håp for et fredelig Somalia i fremtiden.

Man kan si sitt om Somalias unike valgsystem og det er veldig vanskelig å skjønne seg på det. Det er ikke one man, one vote-system, men heller noen representanter som får delta i selve valgdagen. Det er 135 såkalte klanoverhoder eller høvdinger som velger hele 14,025 delegater. Delegatene velger deretter 275 parlamentsmedlemmer og 54 senatorer, som sitter i parlamentet. Det nye parlamentet samlet deretter seg i den høyt bevoktede Aden Cadde flyplass, hvor valget ble avholdt 8. februar.

Det ble gitt ut råd fra myndighetene til befolkningen om å ikke være utendørs på valgdagen, grunnet den høye terror og sikkerhetstrusselen som preget landet i forkant av valget. 352 representanter skulle velge mellom 24 kandidater, alle menn vel å merke. Stort flertall av kandidatene ble sett på som korrupte og sykelige tilhengere av klankultur, derfor falt det mer eller mindre en politisk bombe når Mohamed Abdullahi Mohamed kom seirende ut fra valglokalene. Med han tenker innbyggerne i dette krigsherjede landet, at de endelig kan se lyst på fremtiden.

For det tiende(!) året på rad ble Somalia i 2016 rangert som verdens mest korrupte land av Transparency International. Majoriteten av innbyggerne legger seg sultne hver kveld og opplever elendigheter stadig, mens makteliten nyter livet med folkets penger. Korrupsjon er ikke kun den eneste utfordringen i landet.  Hverdagen til befolkningen preges av til stor grad fattigdom og problemer knyttet til terrorgruppa Al-Shabab. Derfor er det langt på tide med en president som tenker på folkets interesser og vil det beste for landet! Det trenges stor reformasjon i landet hvor man, en gang for alle, kvitter seg med kamederi, kvinneunderutrykking og klansystemet.

Etter over 25 år med borgerkrig, elendigheter og fattigdom er det somaliske folket lei. Presidentvalget i 2017 var en milepæl i somalisk historie og politikk. Landets interesser ble valgt fremfor internasjonale agendaer og korrupte kandidater. Et fredelig og stabilt Somalia er ikke bare bra for dets innbyggere, men også for resten av verden. Som en norsk-somalier ønsker jeg at landet blir spesielt bedre for kvinner og barn. Jeg håper Farmaajo imøtekommer folkets høye forventinger og ansvaret som han har fått!. 

 

Zuheyr Hussein Abdi:FN-Sambandets Ungdomspanel, Ung.fn.no 

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments