VG:Somalias terrorhær(Al shabaab) er på fremmarsj

0
199

Wargeyska VG oo ah wargeyska ugu weyn wadankan Norway, ayaa cadadkiisii maanta boga hore kusoo daabacay maqaal ay ku sheegayaan, in awooda ururka Al shabaab ay sii xoogeysatay bilihii ugu danbeeyay. Iyada oo qaraxyada ay Al shabaab ka geystaan goobaha dadweynaha ay si aad ah sare ugu kaceen dhowrkii bilood ee aan soo dhaafney. Waxaana ugu danbeeyay qaraxii ay isbuucii hore ka geysteen hotelka Dayax, halkaas oo ay ku nafwaayeen dad 30 ku dhow. 


Skrevet av AXEL STØREN WEDÉN/VG

Mens IS så sitt selverklærte kalifat krympe i løpet av 2016, har fjoråret vært en renessanse for den somaliske terrorhæren al-Shabaab.

Onsdag denne uken smalt det igjen. Utenfor et populært hotell i Somalias hovedstad Mogadishu sprengte en selvmordsbomber seg. Kort tid etterpå gikk en ny bombe av før flere bevæpnede menn stormet hotellet. 22 mennesker ble drept i blodbadet, i tillegg til seks terrorister.

Angrepet er ett av over 360 angrep den Al-Qaida-tilknyttede terrorgruppen al-Shabaab har utført siden 2006.

[adsenseyu1]

Men i realiteten har islamistgruppen vært på defensiven siden de ble drevet ut av hovedstaden i 2011 av styrker fra regjeringen og Den afrikanske union.

Det har faktisk gått bedre enn på lang tid i landet som for omverden er kjent for lite annet enn å være en mislykket stat, stadig rangert som verdens mest korrupte land preget av lovløshet, krig og konflikt.

Den økonomiske veksten de siste årene og den relative stabiliteten i Mogadishu har brakt med seg åpningen av nye restauranter, meglerkontor og daglige ankomster fra internasjonale flyselskaper som Turkish Airlines.

FN-representanter har trukket Somalia frem som en «suksesshistorie» og IMF har rost landet for å ha gjort «store fremskritt».

Derfor er det ekstra tragisk at Al-Shabaabs vekkelse i stor grad har blitt lagt til rette for av forhold utenfor Somalia. Uten forvarsel eller forklaring forlot etiopiske styrker, som utgjør en essensiell del av Den afrikanske unions tropper i landet, i høst sine baser i en rekke somaliske byer.

Terrorhæren kunne dermed spasere inn og gjenerobre makten i store deler av landet uten blodsutgytelser.

Les resten videre her: VG.NO 

[adsenseyu2]

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments