Degan Ali: Vi vil ikke lenger være tiggere i eget land

0
139

Lokalbaserte organisasjoner bør få en større del av kaken, mens de store organisasjonene fra nord bør få mindre, mener somalisk-amerikanske Degan Ali. Hun kaller dagens bistand en videreføring av maktsystemer fra kolonitiden. 

 Vi trenger en grunnleggende endring i hvordan vi yter bistand. Innen 2020 bør minst 25 prosent av all bistand gå direkte til lokalbaserte organisasjoner, i stedet for å gå omveien om FN og store bistandsorganisasjoner fra nord, sier Degan Ali, leder for organisasjonen African Development Solutions (Adeso).

Med hovedkontor i Nairobi jobber Adeso for å styrke lokalbaserte sivilsamfunnsorganisasjoner i Kenya, Somalia og Sør-Sudan. På talerstolen under Norad-konferansen tidligere denne måneden kastet lederen for Adeso ut en brannfakkel til de norske sivilsamfunnsorganisasjonene.

– Mer makt og penger må overføres til lokale aktører i sør. Virkeligheten er fortsatt slik at bare fire prosent av utviklingsbistanden og kun to prosent av pengene til humanitær bistand går til lokale aktører. De lokalbaserte organisasjonene er alltid de siste og de minst verdsatte i forsyningskjeden. Det er på tide at vi blir behandlet mer likeverdig, sier Degan Ali.

 Et imperialistisk system

Adeso-lederen mener systemet for nødhjelp og bistand til lokalsamfunn i utviklingsland er et gufs fra kolonitiden.

– Vi er fastlåst i en evig rolle som tiggere i vårt eget land. Vi blir ”outsiders” i vårt eget samfunn. Når du har en eviglang forsyningskjede for å nå ut til lokalsamfunnene, og du blir ekskludert, ikke bare økonomisk men også i beslutningstaking, prosjektutforming, gjennomføring og evaluering – da er du ekskludert på alle tenkelige måter, forklarer Degan Ali.

”the root causes of poverty” – de økonomiske, politiske og miljømessige årsakene som fører til at våre folk blir sårbare.

Les hele artikkelen her. Bistandsaktuelt.no 

[adsenseyu2]

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments