Etter 30 års kaos er det bedring, men Somalia er fortsatt svært utrygt.

0
116

imageMed nesten 30 års erfaring fra den humanitære organisasjonen Røde Halvmåne i Somalia, har Yusuf Hassan Mohammed sett hjemlandet bli kastet inn i kaos og konflikt. Han har også sett de små skrittene mot en demokratisk overgang landet har tatt de siste årene.

– Somalia har vært i en svært kritisk situasjon i over 30 år. Vi hadde ingen regjering, bare krigsherrer styrte. Nå har vi en føderal regjering. Vi har sett mye forbedring i Somalia, men det er fortsatt langt igjen, sier Yusuf, som er president i Røde Halvmåne i Somalia.

Et slags valg

Etter å ha stått uten en fungerende statsmakt helt siden 1991, fikk Somalia en president og regjering med internasjonal støtte på plass i 2012. Det var ansett som et første skritt mot mer stabilitet, men den militante islamistgruppen al-Shabaab, som hadde hatt kontroll over mange områder i landet, utgjør fortsatt en betydelig trussel i landet.

Nå i oktober og november holdes det valg i Somalia igjen; det velges et parlament som igjen skal velge en president. Men valgsystemet har endt opp med å bli noe som er langt fra det opprinnelige målet. Det er et indirekte valg som fra en rekke hold er blitt kritisert for å være utvannet og fungere mer som en auksjon.

Yusuf Hassan Mohammad sier det tross alt går i riktig retning. Valget i 2012 fant kun sted hovedstaden Mogadishu, og tidligere valg ble holdt utenfor Somalia, på grunn av sikkerhetssituasjonen i landet.

– Nå skal det holdes valg i alle regionale hovedsteder, i tillegg til Mogadishu. Folk føler i større grad at de har eierskap til prosessen på den måten, og det er svært viktig. Hver gang man ser en forandring, er det bra. Vi trenger forandring, sier Yusuf, som er i Norge på besøk hos Røde Kors.

Sikkerhetstrussel

Røde Halvmåne i Somalia har å gjøre med en av de vanskeligste humanitære situasjoner i verden, etter over to tiår med krig og lovløshet og uten en fungerende stat. Somalia er et krigsherjet land der millioner av mennesker er fordrevet, både internt i Somalia og internasjonalt, og der mange innbyggere lever på et eksistensminimum. Al-Shabab kontrollerer fortsatt områder sør i Somalia, selv om gruppen ble drevet ut av hovedstaden Mogadishu i 2011. Fortsatt utfører den en rekke angrep flere steder i landet.

Les hele artikkelen her: Dagsavisen.no

[adsenseyu2]

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments