Bodø: Sumaya (18) har fått et helt spesielt oppdrag.

0
100
Foto: Erlend Skaug Ingebrigtsen

Som eneste bodøværing skal Sumaya Jirde bli ungdoms-ambassadør.-Målet er å endre verden, forteller bodøjenta, opprinnelig fra Somalia.

18-åringen er nå valgt ut som én av 22 ungdommer, som igjennom den amerikanske ambassadens ungdomsprogram skal skoleres heftig og grundig. Det anser hun for å være første steg på veien mot noe større.

Aldri klart å holde kjeft:

Sumaya, som for tiden er det yngste styremedlemmet i Kvinnenettverket Noor, har ifølge henne selv alltid vært engasjert.

Nå skal hun bruke det engasjementet enda mer aktivt, som én av de utvalgte til ungdoms-ambassadørprogrammet den amerikanske ambassaden har arrangert i en årrekke, sponset av blant annet Google, FirstHouse, McKinsey og BA-HR.

– Jeg har alltid engasjert meg, sier hun og føyer til:

– Er det en ting jeg virkelig brenner for, så er det kvinnekampen, det har jeg alltid gjort. Når det har vært ting jeg har vært opptatt av, og ment noe om har jeg aldri kunnet tie stille – jeg har aldri klart å bare holde kjeft.

Som ung innvandrerkvinne tror hun engasjementet er ekstra viktig. Hun mener det er alt for få ungdom, og særlig jenter med minoritetsbakgrunn, som engasjerer seg.

– Jeg tror aldri jeg kunne blitt rollemodell for noen, men jeg håper på å kunne bane vei for andres engasjement, flere må vise seg ute i debatten, mener hun.

-Frykter økt fremmedfrykt:

Til Norge og Bodø kom Sumaya i syvårsalderen – for hele elleve år siden. På den tiden har hun rukket å bli godt integrert, noe hun takker bodøsamfunnet for.

– Personlig opplevde jeg aldri noen utfordringer med å integreres, jeg og familien min ble veldig godt tatt i mot.

Nå frykter hun imidlertid at mottakelsen og integreringen blir dårligere.

– Det er ikke sånn at fremmedfrykt og hat mot innvandrere er noe nytt fenomen, men jeg tror det norske samfunnet blir stadig dårligere på å ønske nye mennesker velkommen til Norge.

Les hele artikkelen her: BODU.NO 

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments