Skremmende politikk: Det er mye redsel og frykt i det somaliske miljøet i Norge nå.

0
355

Abdullahi Elmi Ibrahim : Lærer i Bergen

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) uttalte nylig at så mange som 1600 somaliere kan få revurdert deres oppholdstillatelse. Det gjelder somaliere som fikk opphold fra 2012 til 2014.

Nyheten skaper naturligvis mye usikkerhet for dem det gjelder, men det skaper også usikkerhet for andre somaliere. Det er derfor mye redsel og frykt i det somaliske miljøet i Norge nå.

Mange tror at dette bare er starten på en skremmende politikk som vil berøre mange andre somaliere i fremtiden, uansett om du kom for fire eller førti år siden.

Somaliere spør seg hvorfor dette skjer nå. Noen peker på at det snart er stortingsvalget, og at Frp ønsker å spille sine kort for å vinne så mange stemmer som mulig. Her vil de skape et bilde av at de vil kvitte seg med uønskede innvandrere, særlig somaliere som er den største ikke-vestlige gruppen med innvandrerbakgrunn.

En annen teori er at siden Norge er et populært land for mange flyktninger og asylsøkere, ønsker man skremme dem vekk. Norske myndigheter ønsker å vise at det ikke er så lett her, og at man må tenke seg om to ganger før man søker asyl i Norge. Derfor er målgruppen man retter dette mot, ikke dem som allerede er her, men dem som er på vei hit.

Det virker som om norske myndigheter taler med to tunger. Innvandrings- og integreringsministeren Sylvi Listhaug hevder at Somalia er et trygt land å reise til, derfor kan så mange somaliere returneres. Samtidig fraråder Utenriksdepartementet å reise til Somalia fordi det er så uoversiktlig og utrygt. Jeg tolker det slik at denne fraråding gjelder norske statsborgere. Men er det trygt nok for andre som allerede har flyktet fra landet?

En somalisk kvinne sa dette til meg: «Jeg har fått tilbud om å reise til Somalia frivillig, og jeg får økonomisk hjelp av norske myndigheter for å etablere meg i Somalia. Men jeg er redd for at jeg mister alt når jeg kommer til Somalia, fordi myndighetene vil kreve at jeg gir fra meg det jeg har fått med fra Norge. Hvis jeg nekter, kan jeg risikerer å bli arrestert uten grunn».

Det finnes mange lignende historier fra andre somaliere. Så spørsmålet er: Har norske myndigheter god oversikt over folk som blir returnert til Somalia? Har de kartlagt hvordan det går med dem?

Jeg er redd for at mange som blir tvangsreturnert slutter seg til ulike opprørsgrupper i Somalia, særlig er jeg veldig bekymret for ungdommer. Fordi dette er en sårbar gruppe, kan de lett ta valg som ikke er særlig godt gjennomtenkt. For det første tenker man at for å overleve, er eneste mulighet å slutte seg til slike opprørsgrupper. For det andre kan man bli tvunget inn. Dette kan sette mange i en håpløs situasjon med fare for livet hvis norske myndigheter ikke gjør et grundig arbeid på forhånd.

Jeg er ikke i mot at somaliere returnerer til Somalia, men jeg er imot tvangsbaserte returer. Jeg er overbevist om at mange somaliere kommer til å returnere til Somalia når situasjonen bedrer seg. Norge bør bruke sin påvirkningskraft og innflytelse i Somalia til å gjøre landet mer stabilt. Da vil mange somaliere reise tilbake frivillig.

Jeg blir trist når jeg hele tiden får høre at alle somaliere kom hit fordi de er lykkejegere. Forstår ikke folk at det ikke er lett å reise fra hjemlandet uten grunn? Jeg nekter ikke for at det kan være noen som er lykkejegere, men å si at det gjelder for alle, er svært langt fra sannheten.

Jeg vil sterkt utfordre norske myndigheter til å tenke seg om. Det er ikke galt i seg selv å returnere folk til hjemlandene sine, men jeg synes ikke at det er riktig tidspunkt nå for somaliere. Landet ser ut til å komme seg ut av elendigheten etter å ha vart i krig i mer enn 26 år, men jeg tror at det er for tidlig å sende folk tilbake nå.

NB!: Denne artikkelen var først publisert i Bergens tidende.

[adsenseyu2]

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments