lørdag, juli 13, 2024

Frykter returnerte flyktninger skal ende som internt fordrevne i Somalia

En fersk rapport er kritisk til at somaliske flyktninger presses til å forlate en av verdens største flyktningleire. Flyktninghjelpens Jan Egeland karakteriserer situasjonen som kaotisk. Kenyanske myndigheter bestemte tidligere i år at det som av mange omtales som verdens største flyktningleir, Dadaab, på grensa mot Somalia, skal stenges nå i november.

Men så langt har bare 25 000 valgt å reise hjem til det konfliktherjede hjemlandet. De tre leirene som utgjør Dadaab-komplekset er blant de største og eldste i verden. Det ble etablert i nord-øst Kenya i 1991. Mer enn 600 000 somaliske registrerte flyktninger bor i ulike leire i Kenya. Alle skal sendes hjem.

I rapporten Dadaabs brutte løfter som ble publisert denne uka, understrekes det at returene fra Kenya til Somalia ikke lenger møter internasjonal standarder, og at man bryter løftene om at det skal skje frivillig og i trygge rammer.

Det er Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kritisk til.

– Presset på å tømme Dadaab-leiren for 280 000 flyktninger har ført til kaotiske tilstander. Returene vi nå er vitne til er ikke lenger frivillige, verdige eller trygge.

-Svingdør-effekt

I en kommentar til rapporten peker Egeland på at flyktningene i Dadaab trenger internasjonal beskyttelse og at kenyanske myndigheter og FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) må gjeninnføre prinsippet om at returprosessen skal være frivillig.

Avtalen om frivillig retur for somaliske flyktninger fra Kenya ble signert av kenyanske og somaliske myndigheter og FNs høykommissær for flyktninger i 2013, og er basert på folkeretten.

– Det første returprogrammet under treparts-avtalen var i all hovedsak en suksess, siden den garanterte at somaliere skulle få hjelp til å reise trygt tilbake til Somalia. Vi må tilbake til disse prinsippene i avtalen, istedenfor å presse så mange som mulig til å reise så fort som mulig, sier Egeland.

Flyktninghjelpens ferske rapport hevder det er flere problemer med dagens returprosess; I tillegg til at man ikke forholder seg til internasjonale standarder om frivillighet, viser rapporten at selve returprosessen ikke foregår i trygge rammer. Det påpekes også at presset på å få fortgang gjør at man risikerer å få en svingdøreffekt – der mennesker som er sendt tilbake til Somalia vil forsøke å ta seg inn igjen i Kenya.

– Behovene knyttet til det høye antallet sårbare somaliere som nå etter planen skal returneres, er langt høyere enn kapasiteten vi har til å hjelpe dem i Somalia, sier Neil Turner, Flyktninghjelpens landdirektør i Kenya.

Les hele artikkelen her: Bistand.no 

[adsenseyu2]

Latest news
Related news
error: Digniin: Ha isku dayin in copy gareyso wararka aan daabacno. Waan kula soconaa.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x