tirsdag, mai 28, 2024

Qardho: Somalia kjemper mot katastrofen

Somalia står nå overfor det FN betegner som den verste humanitære krisen siden andre verdenskrig, og det sier ikke lite i et land som har vært rammet av gjentatte sultkatastrofer opp gjennom årene.

FN anslår at halvparten av befolkningen, rundt 6 millioner mennesker, har akutt behov for matvarehjelp. Regnet har sviktet, og dermed også avlingene. Ingen vet hvor mange liv som hittil har gått tapt.

Når vi opplever en tørke som er så alvorlig, så begynner buskapen trist nok å dø. 50, 60, 70 prosent av buskapen dør, noe som er et enormt slag for disse familiene som lever av dyrehold, sier Richard Trenchard, som leder arbeidet til FNs matvareorganisasjon (FAO) i Somalia.

[adsenseyu2]

Annenhver somalier er helt avhengig av dyrehold, og tørken tar derfor hovedkilden til mat og overlevelse fra dem.

Brønnene og vannkildene er i ferd med å tørke inn, og mange legger derfor ut på lange vandringer for å finne vann og beite. Prisen på vann har skutt i været, og en vanntank koster nå 150 dollar. Stadig flere dyreskjeletter forteller at dette er for mye for mange.

Selv om det skulle komme hardt tiltrengte dråper under neste regntid i midten av april, vil det være for sent for mange. Mye regn kan også ta livet av dyr som fra før er kraftig svekket, advarer FN.

-Gir ikke melk

Når buskapen dør, ender eierne opp i leire. Der er det også stor mangel på mat, medisiner og rent drikkevann.

– Reisen vår hit var så tøff. Vi hadde verken transport eller vann. Vi etterlot oss alt. Nå er vi her, sier 48 år gamle Dahiya Ahmed, som har søkt tilflukt i landsbyen Qardho.

Les saken videre her: BT.NO 

[adsenseyu2]

Latest news
Related news
error: Digniin: Ha isku dayin in copy gareyso wararka aan daabacno. Waan kula soconaa.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x