lørdag, mai 25, 2024

Bistandaktuelt: Alle varsellampene blinker i Somalia, Frykter ny sultkatastrofe

av Espen Røst/Bistandaktuelt.no


Over 30 millioner mennesker i Øst-Afrika og Jemen risikerer å ikke ha tilgang på nok mat i 2017, ifølge amerikanske Famine Early Warning System Network (FEWS).

På bakgrunn av FEWS-varselet har syv norske organisasjoner nå gått sammen for å advare om faren for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen. De påpeker at den tørke i flere områder av regionen allerede er et faktum.

– Alle varsellampene blinker. Men hvor mange menneskeliv den ekstreme tørken vil kreve, vil være avhengig av vår evne og vilje til å reagere raskt. Med dagens varslingssystemer er det ingen grunn til at vi skal vente til vi ser bilder av barn som har omkommet av sult før vi trapper opp hjelpearbeidet, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland i en uttalelse.

-260 000 døde

Det amerikanske varslingsnettverket, som publiserer jevnlige oversikter over matsituasjonen i verden, rapporterer nå om risiko for sultkatastrofe i Somalia, Sør-Sudan og Jemen i 2017. Tørke, kombinert med konflikt, har ført til at 14 millioner mennesker står uten trygg tilgang til mat i Jemen, og tallet er ventet å stige. I tillegg er 17 millioner mennesker rammet i Øst-Afrika, ifølge FEWS som også trekker fram regionen som grenser til Tsjadsjøen i Nigeria som svært utsatt.

Sammen med organisasjonene ADRA, Somali Forum, Utviklingsfondet, Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Redd Barna frykter Egeland og Flyktninghjelpen en gjentagelse fra forrige alvorlige tørke i 2010-11.

Den gang førte sultkatastrofen i Somalia til at mer enn 260 000 menneskeliv gikk tapt. Halvaparten av de som døde var barn. Kombinert med konfliktene i landet drev tørken også hundretusener på flukt.

Les  saken videre her: Bistandsaktuelt.no

[adsenseyu2]

Latest news
Related news
error: Digniin: Ha isku dayin in copy gareyso wararka aan daabacno. Waan kula soconaa.
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x