Skrevet av Johanne Hovland/NRK
Somalia er rammet av ekstremtørke etter en sesong uten regn. Nå er vannmangelen er så prekær at selv kameler dør av tørste. – Hele regionen står i fare for å bryte sammen, sier NUPI-forsker Morten Bøås.
Tørkeperiodene kommer hyppigere og hyppigere i Somalia. Etter en nesten regnløs høst er millioner av mennesker uten tilgang til vann.
Tidligere kunne man oppleve slik tørke hvert femte til tiende år, men nå skjer det nesten årlig, sier Tørris Jæger, utenlandssjef i Røde Kors.
-Frykter sultkatastrofe
FNs nødhjelpskoordinator Peter de Clercq advarte forrige uke mot at dagens situasjon begynner å minne om 2011, da den verste ekstremtørken på 60 år kostet 260.000 menneskeliv i Somalia.
En fersk FN-rapport anslår at hele fire av ti somaliere nå er avhengig av matvarehjelp utenfra. Samtidig er det vanskelig å nå frem i regioner der terrorgruppa al-Shabaab står sterkt.
Samtidig gjør vannmangelen at dyrene segner om. Kameler som er kjent for å være det dyret som alltid klarer seg dør sammen med kuer og geiter.
– Når dyr ikke får vann går det utover familiene. En kamel eller fem geiter viser at du er kredittverdig. Har du ikke noen dyr får du ikke kjøpe mat lenger, sier Jæger hos Røde Kors.
Dermed skaper tørken ytterligere utfordringer knyttet til matforsyning.
Les resten av saken her: NRK.NO
[adsenseyu2]