Qoraaga maqaalka.

W.Q: Mahad Mire Mukhtaar: Katirsanaa golaha deegaanka Oslo, xaafada Grunnerløka 2015-2019.

Isbuucii lasoo dhaafay warbaahinta Norway ayaad mar kale aad u hadalheysay soomaalida, kadib markii ay soo baxday tiro sheegeyso in soomaalida ay ugu badanyihiin ajaaniibta xanuunka covid-10 qaaday. Waxaana ii muuqatay in mar kale soomaalida ay la kulmi karaan faquuqid kaga imaan karto warbaahinta caadiga ah ama warbaahinta kooxaha midigta.

Markaan arkay isbar baryaaca dhacay iyo doodo soomaalida ay dhexdeeda isku dhaafsadeen Baraha bulshada. Qaar kamid ah shacabka soomaaliyeed iyo saaxiibada ayaa ila soo sameeyay xiriir, iyaga oo i weydiinayo waxa aan qaban karno, si aan arintaas uga hortagi karno saameynta xun ee ka imaan karta.

Waxaan go’aansaday in aan toos talo soo jeedin ugu diro folkehelseinstituttet(FHI),  talo soo jedinteydana waxay salka ku haysay sida jawaabaha foosha xun ee dusha looga saaray shacbiga soomaaliyeed ee ku dhaqan Oslo.

Jawaabntii aan ka helayna waxan ku shaaciyay sosialmedia iyo meelkasta oo munaasib ah, islamarkaana waxaan sii dhirigaliyay dhalinyaro badan si ay iyagana ugu diraan. Jawaabtiina waxay noqotay in ay hakad galiyaan ku qoridaa magaca soomaalida, ama ay joojiyaan wadanka uu ku dhashay qofka xanuunka qaaday.

Arin waxaan ka baran karnaa in hadii aan talada kala qaadano in aan wax walba iska celin karno. anaga oo kashaneyna xirfadeena iyo aqoonteena. Muhiimmada waa in aan hal meel kasoo wada jeesano, aan ka midowna arrimaha dhexdeena ah.

Halkan ka akhri su´aasha aan weydiiyay FHI, iyo jawaabta ay i siiyeen.


Hei.

Jeg kontakter dere ang covid-19 dagsrapporter dere skriver om fødeland.

Jeg syns det er unødvendig å segregere samfunnet ved å skrive ulike land eller ”ikke etniske norske” som har blitt smittet stedet for å skrive om generelle smitte tall.

Jeg har sett hvordan en gruppe (somaliere) blitt omtalt i media som den ‘’skyldige” og får hatefulle kommentarer. Det de ikke skriver om er at somaliere jobber som renhold , butikkmedarbeider , transport , helsevesenet osv. Hvem vet hvordan de har blitt smittet , har dere fakta om det???

De omtaler også som et språkproblem noe jeg syns kommunene burde ha lagd tidligere retningslinjer på flere språk.

Jeg jobber selv i sosialt arbeid prøver å formidle til alle jeg kjenner om tiltakene fra FHI. Et eksempel hvor bekjente av meg som jobber som taxisjåfører har blitt smittet fra jobb, Betyr det at det er deres skyld??????

Jeg syns dere burde fjerne denne rapporten om fødeland fordi dere bidrar til diskriminering, rasisme som fører til segregering.

Jeg ser ikke andre land som for eks Italia og England som har blitt mest rammet av Covid-19 at de segregerer sine folk, hvor mange somaliere har blitt smitt og dødd av Covid-19.Men allikevel så deler ikke de smitte tallene etter etnisitet De står sammen som et samfunn for å bekjempe Pandemien .

Dere burde ha gjort det samme for å gjøre samfunnet til et felleskap.


Hei Mire Mahad, Takk for henvendelsen.

Jeg skjønner godt hva du mener, og jeg vet at det dessverre er mange eksempler på det du peker på. Jeg har også hørt disse eksemplene, for eksempel barn som blir mobbet. Jeg synes det er utrolig leit og helt uriktig. Vi burde ikke snakke om skyld her i det hele tatt.

Selv prøver jeg alltid å sette antallet i perspektiv, og f.eks nevne at det til nå er langt flere skiturister enn somaliskfødte som er smittet. Dessuten er det viktig å peke på at vi ikke tester alle, og at vi derfor ikke har det fulle og hele bildet.  Generelt er det mye redsel i samfunnet nå, og redsel gjør folk urimelige.

På den annen siden er vi nødt til å bruke all den informasjonen vi har for å bekjempe epidemien.  VI har ikke informasjon om etnisitet, men vi har informasjon om fødeland. Og det ser faktisk ut til at det er flere somaliskfødte  som er blitt smittet enn andelen somaliskfødte i Norge.  Dette er mest bekymringsfullt for de andre i det somaliske miljøet – det er jo de som er mest smitteutsatte,  særlig de som er eldre eller i risikogruppen. I Sverige har det jo vært en overdødlighet blant somaliere.

Informasjonen kan vi blant annet bruke til å  prøve å finne ut hvorfor det er slik, undersøke om det er det noe vi kan gjøre noe med ( f.eks  hvis mange bor sammen, bør man i større gra tilby hotellopphold for den syke så ikke resten av husholdeningen smittes? )  og man kan bruke slik informasjon til å målrette informasjon til utsatte grupper.  PÅ FHI har vi lenge ( siden 13- 14 . mars) hatt informasjonsmateriale ute på ulike språk, inkludert somali. Somaliere i Norge jobber godt med å hjelpe til at informasjonen når fram, og det er veldig flott. Og veldig dumt hvis disse bra tiltakene skal bli vendt mot dem.

Så, for å oppsummere: Dette er en veldig vanskelig balansegang. VI kan ikke la være å si det vi ser hvis vi skal klare å bekjempe smitten. Dersom den rasismen du peker på blir et så stort problem at vi ikke lenger kan si det vi vet, er rasismen blitt et smittevernproblem.

Vennlig hilsen

Trude Margrete Arnesen

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments