Røde Kors: Millioner trues av sult i Øst-Afrika

Hey´ada laanqeyrta cas ayaa soo saartay warbixin digniin ah oo ay ugu deyrineyso xaalada abaaraha ka taagan wadamada geeska Africa, haba ugu darnaatee Soomaaliya.

Bisha Cas ayaa sheegeyso in xaalada abaaruhu ay mareyso heerkii ugu xumaa, tan iyo abaartii darneyd ee dhacday sanadkii 2011.


Tørke har ført til at over 11 millioner mennesker i Somalia, Etiopia og Kenya risikerer å sulte, opplyser Røde Kors og Røde Halvmåne.

– Dette er den verste situasjonen vi har opplevd i regionen siden 2011, sier regiondirektør Fatoumata Nafa-Traore i Den internationale føderasjonen av Røde Kors og Røde Halvmåne (IFRC).

[adsenseyu2]

Værfenomenet El Niño, som er på sitt kraftigste på flere tiår, har ført til en dramatisk økning i antall mennesker som trenger akutt nødhjelp og lider i av sult.

Verst i Somalia

Situasjonen er verst i Somalia, der nesten 40 prosent av befolkningen er avhengig av en eller annen form for humanitær hjelp. Flere personer har allerede dødd av sult nord i landet, ifølge IFRC.

Regnet har uteblitt og avlingene har sviktet i år, og krigen mellom islamistgruppa al-Shabaab og regimet i Mogadishu gjør det svært vanskelig å nå fram med hjelp mange steder.

Kritisk for barna

Redd Barna melder samtidig at titusener av somaliere har forlatt hjemmene sine i et forsøk på å skaffe seg mat, vann og beitemarker. Imens har kameler begynt å dø som følge av tørken.

Om lag 71.000 barn er allerede alvorlig feilernært og risikerer å dø, mens over 360.000 barn under fem år er akutt feilernært, ifølge Redd Barna.

Flykter fra tørken

FN utstedte et forhåndsvarsel om at Somalia ville bli rammet av sult, tidligere i februar. Der gikk det fram at så mange som 6 millioner mennesker risikerer å oppleve akutt matmangel.

Også Kenya er rammet av tørke, og der har mange allerede mistet beitedyrene sine. I Etiopia merkes krisen første og fremst ved at mange somaliere strømmer over grensen etter å ha flyktet fra tørken i hjemlandet.

(©NTB)

Subscribe
Notify of
guest

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments