Egeland: Kenya presser flyktninger tilbake til Somalia

Nairobi (NTB-AFP): Kenya bryter internasjonale lover ved å presse beboerne i verdens største flyktningleir tilbake til Somalia, mener generalsekretær i Flyktninghjelpen Jan Egeland.
Kenya besluttet i mai å tømme Dadaab-leiren, som huser hundretusener av somaliske flyktninger. Årsaken er at myndighetene mener leiren skaper grobunn for terrorisme begått av den ytterliggående, somaliske gruppen al-Shabaab.
Ifølge Egeland blir det kenyanske myndigheter kaller «frivillige returer» ikke gjennomført i tråd med internasjonale lover.
– Det å presse over 280.000 registrerte flyktninger fra Dadaab-leiren, har ført til kaotiske og uorganiserte returer. Ut fra hva vi ser på bakken, er det ikke lenger frivillig, verdig og trygt, sier Egeland.
Flyktninghjelpen mener også at situasjonen i Somalia er såpass utrygg at flyktningene verken er garantert beskyttelse eller tilgang til grunnleggende tjenester.
Flyktningene blir sendt tilbake til et land der over 1 million mennesker er fordrevet fra sine hjem, der 5 millioner ikke har nok mat, og der afrikanske og somaliske styrker fortsatt kriger mot medlemmer av al-Shabaab, som har bånd til al-Qaida. (©NTB)

[adsenseyu2]

legg igjen kommentar/ ka dhiibo fikirkaaga

Bli den første som kommenterer/dhiibo fikirkaaga

avatar
  Subscribe  
Notify of