Terrorgruppa al-Shabaab rykket inn i fire byer i sentrale Somalia etter at etiopiske styrker trakk seg ut. I tillegg skal Islamsk stat (IS) ha tatt kontroll over en havneby i Puntland. 

Etiopia har trukket ut soldater fra Somalia, hvor de deltok i kampen mot islamistiske militante. Landets myndigheter klandrer mangel på internasjonal støtte for uttaket, etter at EU nylig kuttet i støtten til utenlandske soldater som deltok i operasjonen til Den afrikanske unionen (AU) i Somalia.

[adsenseyu2]

Etiopia som har støttet AUs Amisom-operasjon med 2000 soldater i det konfliktherjede landet, og har også hatt et ukjent antall soldater som «støtte» for AU-operasjonen. Nå er deler av disse «støtte-soldatene» hentet hjem. Islamistgruppen Al-Shabaab tok umiddelbart kontroll over fire nye byer.

Sivile flyktet fra al-Shabaab

Det er BBC som melder at terrorgruppa raskt tok over de områdene etiopiske soldater trakk seg ut av. Somaliske myndigheter i Bakool-regionen melder at sivilbefolkningen i flere av områdene, som frem til forrige uke var kontrollert av etiopiske styrker, skal ha forlatt området fordi de fryktet at terrorgruppa skulle ta over kontrollen.

Ifølge fjernsynsselskapet al-Jazeera var det tredje gang denne måneden at al-Shabaab skal ha tatt over områder etter at etiopiske styrker skal ha forlatt områder de kontrollerte. Ifølge kilder tv-kanalen har snakket med skal det ha skjedd likvideringer av «ikke-troende».

Etiopia er altså del Amison, men ifølge landets kommunikasjonsminister Getachew Reda var soldatene som nå er hentet hjem ikke del av selve operasjonen. De var bare på somalisk jord for å støtte AUs fredsbevarende soldater.

Unntakstilstand i Etiopia

 Dette var en frittstående kontingent som var utplassert for å støtte Amisom og somaliske styrker, forteller Getachew til BBC.

Han benektet også at tilbaketrekkingen var knyttet til situasjonen hjemme i Etiopia som har ført til unntakstilstand og påpekte samtidig at det var nok tropper hjemme i Etiopia til å håndtere uroen. Getachew fremholdt også at somaliske styrker burde være i posisjon til å rykke frem og ta over de områdene etiopiske styrker hadde forlatt.

Ifølge BBC er ikke Etiopia det første landet som har påpekt manglende internasjonal støtte for stabilisering av det konfliktherjede landet. Uganda, Burundi og Djibouti har alle tidligere understreket at det internasjonale samfunnet har sviktet.

EU er den største bidragsyteren til AU-operasjonen i Somalia, men i sommer bestemte EU seg for å kutte støtten til Amisom med 20 prosent.

Islamsk stat i Puntland?

Omtrent samtidig som al-Shabaab rykket inn i fire byer kontrollert av etiopiske styrker, har en gruppe som hevder å være lojale til terrornettverket IS tatt kontroll over byen Qandala i den autonom regionen Puntland, ifølge NTB.

Les hele artikkelen her: Bistand.no

[adsenseyu2]

legg igjen kommentar/ ka dhiibo fikirkaaga

avatar
  Subscribe  
Notify of